I've got a dog and she's cuter than yours

Olyckan är aldrig långt borta från en fralla >__>

Kategori: Mediciner

Jo, Fia började slicka på sin tass igår, jag kollade på den, såg inget, smörjde med Fuciderm mellan tramptassarna, och satte på henne en tratt (med ett halsband under som höll kvar tratten runt halsen), men idag när hon började slicka sig igen (hon slutade försöka slicka sig på kvällen, så jag tog av tratten) så kollade jag tassen, och det hade då fläkts upp en bit hud på den stora tramptassen.

OCH eftersom hennes tröja-med-påsydd-strumpa var borta så fick jag komma på en ny lösning:


En enkel strumpa gjord med:
1 styck strumpa
2 styck flexband, varav den ena ska kunna gå runt bringan bakom frambenet, och den andra ska vara hälften så lång.

Bilden visar enkelt hur det är gjort :)

Innan jag satte på strumpan så smorde jag såret med Helosan, nu går hon runt obehindrat, slickar inte på det OCH slipper tratten :D

Våteksem

Kategori: Mediciner

Under förr förra veckan hände det en hel del, på onsdagen var vi med Fia hos veterinären för att undersöka att hon kliade sig så mycket (bokstavligttalat hela tiden!) och att hon fått en stor, kladdig klump bak i nacken och på ena skuldran.
Mamma hade dagen innan dragit bort den stora klumpen i nacken (vilket gick utan problem eftersom pälsen sitter löst ovanför ett våteksem) och det var då en kalfläck under med en diameter på ca 1 cm under.

Hos veterinären fick hon diagnosen våteksem, och 3 olika mediciner utskrivna, den ena var Synulux Vet, en ganska stor rosa tablett som skulle tas 2 gånger om dagen (1 halva på morgonen, 1 halva på kvällen) i 10 dagar.

Kort om Synulux från bipackssedeln:
Synulux vet. tabletter innehåller en kombination av Amoxicillin och Klavulansyra. Amoxicillin är ett penicillin med brett spektrum och med effekt mot ett flertal bakterier. Klavulansyra har ingen direkt inverkan på bakterierna utan förhindrar utan förhindrar Amoxicillin bryts ned av enzymer (SS-laktamas), som vissa bakterier (t.ex. stafylokocker) bildar.
Biverkningar:
Symtom från magtarmkanalen och allergiska reaktioner kan förekomma.

Fia var jätteduktig på att ta tabletter, inte för att man inte stoppa ner dom bak i gommen på henne, men när tabletten väl låg där så svalde hon, och fick en godis i belöning. Eftersom Fia aldrig uppfattade det som obehagligt att ta tabletterna, så kunde hon lätt hoppa upp på stolen för att ta tabletterna på morgonen.
Sen fick hon även biverkningar, vilka var att hennes mage blev nästan beroende av att ha mat, så till exempel tidigt på morgonen så spydde hon galla pga att hennes mage inte hade någon mat att arbeta med och därför producerade mer magsyra.

Den andra medicinen hon fick ta var Prednisolon Pfizer, en liten vit tablett som skulle tas 1 gång om dagen i 7 dagar.

Kort om Prednisolon Pfizer från bipackssedeln:
Prednisolon Pfizer är ett kortisonpreparat som motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.
Biverkningar:
För många för att skriva upp, då de flesta är för människor.

Den tredje är en som Fia tidigare använt periodvis pga fukteksem i armhålorna under... ja, de blötare årstiderna :P, Fuciderm Vet. Vit gel som smörjs på såren 2 gånger dagligen i 7 dagar.

Kort om Fuciderm Vet från bipackssedeln:
Till behandling av lokal, mild till måttlig akut vätskande hudinflammation ("hot spots"). Hänsyn bör tas till officiella riktlinjer angående korrekt användning av antibakteriella medel.
Biverkningar:
Lokal användning av steroider kan medföra att huden blir tunnare och kapillärskörhet.
Överkänslighet är en möjlig biverkning vid behandling med Fuciderm vet.
Kortikosteroider kan fördröja läkningsprocessen. Betametason kan absorberas i huden och kan även förorsaka tillfälligt nedsatt funktion av binjurarna om preparatet används på stora kroppsytor eller under längre tid.

Fia har inte fått någon av dessa under de gånger hon använt Fuciderm.

Fia mår nu toppen, hon går för tillfället på ett allergifoder och har definitivt minskat sitt kliande. :)