I've got a dog and she's cuter than yours

Spårning

Kategori: Träning

Igår fick vi som gått Vardagslydnad 1 på brukshundsklubben en lektion i spårning.
"Awesome, min hund har inget luktsinne!" tänkte jag samma morgon, detta bevisades även genom instruktörernas predikan om skillnaden mellan kortnosiga och "långnosiga" hundar. De kortnosiga KAN ha problem med att uppfatta alla dofter eftersom det kan vara för trångt i nosen.

I alla fall, först träffades vi i klubbhuset, där gick instruktörerna igenom vad vi skulle göra och hur de själva gör när dom spårar med sina hundar. Efter det fick man lämna sin hund i bilen för att sedan ge sig iväg med instruktörerna ut på stigarna för att göra sina spår.
Ett spår gör man såhär: Man sätter upp en vimpel där man går in i skogen, man ska ta relativt små steg och kan alternativt släpa fötterna lite. Man sätter upp vimplar allt eftersom, när man vänder sig om ska man se den förra. För vissa är det viktigt att sätta vimplarna högt upp eftersom hundar väldigt lätt kan koppla samman spår med vimplar, så att dom letar vimplar istället och inte får ner nosen i marken.
Beroende på hundens storlek gör man spåret olika långt, en Golden Retriver i våran grupp fick följa ett spår på ca 75 meter medan den Kinesiska Nakenhunden/shih-tzu skulle följa ett spår på 20 meter.
Så jag gick iaf in 40-50 meter i skogen, gick väldigt mycket upp och ner där jag skulle gå, vilket jag inte riktigt tror var meningen... Så det blev ett lite krokigt spår, vilket blir svårare för hunden att följa. - Egentligen skulle spåret bara vara rakt, max en vid sväng.
Där man bestämmer att spåret slutar ska det ligga någon belöning, till exempel en stängd burk med godis som man öppnar och ger till hunden - använd något riktigt gott så hunden vill fortsätta söka.

När man sedan ska tillbaka ut ur skogen(när man lagt godiset i skogen) så måste man gå ca 50 meter åt sidan innan man går ut. Detta är för att hunden inte ska hoppa till det andra spåret istället utan följa det riktiga.

Så man går alltså ut igen och hämtar sedan hunden och börjar gå spåret. För att hunden ska hitta spåret ska man gå i serpentiner över spåret tills det att hunden hittat det, sen när hunden väl börjar följa det ska man släppa ut kopplet helt så att man inte stör hunden, man får heller inte prata med hunden eftersom den då kan sluta följa och uppmärksamma dig istället. Och det vill vi inte ;).


Jag trodde ju som sagt inte att Fia skulle hitta spåret, men hon hittade det på direkten, hon satte ner nosen direkt och började följa spåret. Jag blev helt euforisk, jag såg ju mina egna fotspår i snön och att Fia följa dom utan avvikelser. Till och med där jag hade virrat runt lite för att hitta en bra väg, fast där tröttnade hon lite och hörde något i skogen. Jag tog då ett steg framåt och hon fortsatte följa där hon slutat.

När Fia fick belöningen blev hon riktigt glad och kopplade direkt ihop spåret och godiset, så hon drog iväg och följde där jag hade gått för att gå ut, och jag kan säga såhär, på vägen ut virrade jag verkligen runt...

Så den lilla franska bulldoggen Fia kunde faktiskt spåra och tyckte det var roligt!
Sen kan jag ju också nämna att hon vilade/sov resten av dagen ;)

Inlägg nr 2

Kategori: Allmänt

Idag har Fia varit snäll och speedad, just nu sitter hon framme vid byrån och gråter eftersom en av hennes favoritleksaker, som hon inte får ha, ligger uppe. Dom som säger att frallorna är osmarta, måste antingen vara blinda eller allmänt korkade själva. Fia är nog den smartaste hunden jag träffat. VILKET MINNE DEN LILLA KORTNOSADE HUNDEN HAR! :O

Detta tar oss till 1 annat problem: öronrengöring.
Eftersom frallorna har så öppna öron tror jag det är viktigt att göra rent öronen en gång i veckan, detta är något Fia vanligtvis gillar, det kliar gött i örat när man gnuggar och man klappar lite på henne. Men, någon gång i somras ändrade vi lite i "proceduren", istället för att droppa droppar av medlet på en bomullstuss, så droppade vi 2 droppar direkt i örat istället(som det stod på flaskan). Vad som händer är att Fia blir överraskad och tycker det är obehagligt. Hon började då vifta vilt och vränga kroppen, så jag tappar greppet om henne och hon springer och ställer sig under matbordet och stirrar anklagande på oss. Under senare tvättar har Fia börjat hata öronrengöringsflaskan.

Detta är ett av problemen vi har med henne, den "mysiga" stunden varje vecka har blivit en kamp där Fia kränger sig och river, samtidigt som vi försöker sköta henne, inte bra. :/

Det var ännu ett problem, herre gud vad mycket problem det blir här, men nästa gång blir det ett inlägg om när morfar passade Fia ensam första gången ;)


Bebisbild på Fia från första eller andra veckan

So...

Kategori: Allmänt

Ska kanske börja med lite hundfakta.
Namn: Öbarna's Hu Kom Över Mon "Fia"
Född: 05-02-2010
Täckning: Svarttigrerad med vit bringa
Moder: Babette F Goodshape's "Märy" - Champion
Fader: Öbarna's Onalie Ola - Champion


Bild på den lilla skönheten :)

Vi i familjen har haft Fia sen 3e april och ända sen hon kom in i familjen var hon som en liten virvelvind, en virvelvind som var igång max 30 minuter på högvarv och sov sedan 2-3 timmar. Under den tiden vi haft henne har hon inte haft några "kroppsliga" problem, men vi har haft lite smärre problem med att lämna henne ensam och åka bil.

Fia följer efter mig överallt här hemma, jag kan stänga en dörr mellan oss utan att hon får ett stressanfall. Detta har skapat lite problem med att lämna henne ensam hemma (vilket vi måste göra då jag och lillebror går i skolan och föräldrarna jobbar). Vi började träna henne att vara ensam hemma i tidig ålder, bara att vi går ut i några minuter och sedan kommer hem igen, för att lära henne att vi alltid kommer tillbaka efter att vi lämnat henne. Resultatet av träningen är en unghund som, när jag går till skolan på morgonen, kollar några sekunder efter mig för att sedan gå och lägga sig i korgen och sova.

Fast sen är det något annat med att åka bil...
Fia blir illamående av att sitta bak i buren, jag gissar på att det är någon kombination av stress av att vi sitter där framme och hon där bak och rörelserna. Så hon sitter iaf i mitt knä under bilresor som är längre än ca 10-20 minuter, men det går bra när hon sitter i knät, då sover hon hela resan. :)


Det var en liten snabbis om 2 av våra problem och hur vi löst dom. Mer kommer någon annan dag :D

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt